18 mars 2008

Fotokritik

Jag tror att jag nämnt i nåt inlägg att jag går en fotokurs den här terminen. Igår träffades min grupp för att ge och få kritik på våra foton till vår första gruppuppgift: komposition. En av deluppgifterna hade temat stillhet och själva uppgiften var att ta en bild på ett statiskt objekt med objektet till vänster, till höger och centrerat. I gruppen skulle man sen resonera kring vilket av fotona som bäst representerar temat stillhet.

Nu får ni vara mina kritiker! Vilket av fotona tycker du representerar stillhet bäst? Varför? Vad tycker du att jag skulle ha kunnat göra annorlunda? Det är så givande att få kritik från andra, för man upptäcker nya saker som man själv inte ens skänkt en tanke. Så, hit it! Var inte blyga! ; )

Edit: Superintressant att läsa hur ni resonerar! Någon som har någon åsikt om motivet? Är det passande/opassande för temat? Och pallen det står på?23 kommentarer:

Zarah sa...

Ettan. Jag ser fotot från vänster till höger. Det tredje känns bakåtsträvande - som om det rör sig framåt med ser bakåt. Det andra är mer hoppfullt - det "ser framåt". Det första är mer stilla i sin egen värld. På plats, centrerat. :)

Sara sa...

Tvåan säger jag. Trean känns fel, den är på "fel" sida för mig. Jag ser åxå fotot från vä till hö men för mig så känns tvåan mer stillhet än ettan. Den känns mer som om den är "på väg". Krångligt att förklara... Nu ska jag lifta din LO från igår till min freestylekurs, jag har gett deltagarna läxa så då får väl "fröken" åxå göra den =D

fnyz sa...

det andra, det sista kändes jobbigt på nå vis. å ettan kändes lite tråkig :-D

Linda - www.knorrigt.com sa...

Ettan. Den i mitten gillar jag bäst som foto, men den är på väg framåt. Den sista bilden är också på väg, det är som om den nedre stenens utbukter blir till ben. :) På den första bilden står den still och är inte på väg åt något håll.

badanka sa...

tycker mitten, den ligger centrarad oå är inte på väg åt något håll. Mysiga foton å spännande med kursen!

Petra sa...

jag gillar bäst det översta, men det kanske är för att jag är ingenjör???

Lily sa...

Jag tycker att första bilden har mest stillhet. Jag tror det mest beror på att underlaget (pallen?) som fyller ut hela nederkanten. Den känns stabil och stilla.
Ingen kant att trilla ner för.

HelenaK sa...

Jag tycker att tvåan känns mer som stillhet.

Själva texten/motivet på pallen tycker jag stör lite. Mina ögon dras dit direkt eftersom stenarna står där på.

Jag skulle också velat ha komma lite närmare stenarna men att pallen ändå är med. Gillar hur trät bryter mot stenarna. Det känns lite som havet. Blått, stenar och träd.

Jaja, det var mina tankar. Jag "kan" inget om foto så det är bara hur mina ögon ser det.

Hoppas det går bra på kursen.

puss&kram hela dan ;-)

ylva sa...

jaaa, alltså den första är ju helt stilla det kan man inte neka till, den står liksom precis där den står och kommer ingen vart alls, men personligen känner jag inte stillhet när jag tittar på den. jag tror att det är pallen som känns lite stor och trög när den fyller ut hela botten. jag känner mig mer "frustrerad". eller rättare sagt stenarna känns så ;) (hur nu det är möjligt). andra bilden tycker jag skulle kunna vara perfekt ifall den distraherande fläcken till höger på pallen försvann och om ljuset kom uppifrån rakt ned på stenarna istället för från höger. just nu känns det som om stenarna skulle vilja traska in i ljuset och trilla ned för kanten. jag gillar faktiskt den sista också. där har stenarna tagit sig fram till ljuset och slagit sig ned, utan att för den skull vara på väg att trilla. dessutom gillar jag "högertunga" bilder av någon anledning. men den känns plattare än de andra. jag vet inte varför. annars gillar jag motivet. jord, stenar och himmel ungefär och det är ju stilla frid. vilken cool uppgift! och vad sanslöst mycket åsikter jag har fastän jag inte kan fota... *rodnar* vill jättegärna veta vad de säger på kursen och vad de andra hade för ideer!

hedvig sa...

tvåan tycker jag. trean känns som om den är åt fel håll liksom och ettan är... ähm, vet int riktigt, men tvåan är mest stilla iaf :)

Karin/Kakan sa...

Hehe, jag tycker trean.. Tror det är för att balansen i bilden är så fin. Eftersom det är en mörk skugga på högerkanten så blir det balans mot de ljusa stenarna på andra sidan. Tycker att tvåan representerar stillhet bättre än ettan iaf.

Annyt sa...

O jag röstar på den första, för precis som Lily sa ger det stabila underlaget trygghet!
Det känns som att de andra bilderna är stressande, just för att det ser ut som att de är på väg nånstans...hmmm, stenar som går....
Jag skulle gärna se samma motiv på en trave dagstidningar.
Du är GRYM tjejjen!!

Monica sa...

1. Alla tre fotona är härliga!

2. Får man vara jobbig och undra om det går att beskära det översta fotot? Kompositionsmässigt gillar jag tvåan bäst, men eftersom uppgiften består i att tolka stillhet så tror jag på att beskära den översta bilden rätt mycket till stående format istället, alltså blir pallen mer som ett golv. (Fast det är ju bara som jag ser i mitt huvud...) Färgerna är underbara tillsammans. Mörkt trä och teal eller turkost mot de ljusa stenarna- det blir inte vackrare än så!

Jenny sa...

tvåan känns bäst komposiotionsmässigt. Gillar motivvalet(stenarna i hög).. samt färgerna. Skulkle själv gå in lite närmar objetet o kanske lägga en liiiiten sten lite snett framför "högen" för att få ett annat djup i bilden.
Nu känns bakgrunden lite för platt.. men kan ändras med en liiten "obetydlig" detalj före objektet (stenhögen) Hänger du med i mitt flumsnack?!!?? ;-)

Gud så kul med fotokurs. Skall nog anmäla mig itll en i höst!

Jenny sa...

Tillägg till mitt förra inlägg. Tänk den "osynliga triangeln" Den saknas i dit nuvarande foto

Lisa sa...

jag tycker definitivy tvåan. Jag gillar att motivet inte är centrerat och färgerna. Dessutom så kommer pallen till rätta på den också.

Tette sa...

Jättefin bilder. Första bilden tycker jag. På den bilden vet jag vad som är fokus, hela pallen syns ner till.
Jag undrar också hur första bilden skulle ha sett ut om ljuset var centrerar också - nu kommer det ju från höger...
Gillar färgen blå - för mina tankar till himmeln - rogivande. Det vita motivet är också ett bra val - runt, enkelt utformat. Dock undrar man om det kommer att ligga kvar...

Tänk vad en bild kan väcka tankar - vilken bra idé!
Ha en riktigt Glad Påsk!

Carina A sa...

Så kommer en doldis och har åsikter, en sån som alltid bara läser och aldrig annars säger något...
Jag tittar och funderar; väger för och emot.
Jag gillar all tre bilderna men kan konstatera följande; att den understa stenen stör mig eftersom den, till skillnad mot de andra inte är helt rund. Den översta stenen ser ut som om den är på väg att rulla ned när som, vilket för mig inte är stillhet.
I slutendan gillar jag nog den översta bäst eftersom mitt i, inte är på väg någonstans eller något sådant. BTW, som någon annan sa, på mitten bilden är det en liten fläck på pallen som envist drar till sig blicken...

Gillar annars färger och som andra redan sagt får associationer till hav, sten, trä, de fyra elementen. Tanken är super och bilderna är också bra...

Mikaela sa...

Säger 2.an, väldigt snygga färger.

isabeli sa...

Jag tycker den första biden representerar stillhet eftersom den känns mer stabil. På de andra bilderna får jag den stressande känslan av att de är på väg att ramla ner över kanten!

Emma sa...

2:an tycker jag :o)

miss K sa...

3:an känns bäst för mig, går inte förklara bara ren känsla... och ja... ljuset käns bäst på trean... men med tanke på övriga kommentarer verkar jag vara udda, så lyssna inte på mig :)

Linn sa...

inte 3:an iaf. Den ser, fel ut ;P 1 eller 2. 2 kanske, 1 ser mer ut som att det snart ska hända något, svårt att förklara.