13 december 2008

13 Dagens lucka

Det har varit ett par intensiva dagar. Igår var det julfest med jobbet, och alla SAS-lärarna "plus moms" kom hit på uppvärmning innan. Tiden gick alldeles för fort och vi var egentligen inte alls redo när taxin kom, men iväg for vi och skoj hade vi. Var trött - och hes - imorse även om jag kom hem hyfsat tidigt.

Idag har jag varit på julbakskollo hos Malin, Signe och Halvar. Jag for kring 11 på förmiddagen och kom hem snudd på 12 timmar senare... Planen var att göra smörkola, fudge, kakskorpor med choklad och mjuk pepparkaka. Det blev allt utom kakskorporna. Om det inte varit så att jag glömt att köpa en apelsin hade jag säkert fortsatt av bara farten och gjort dem också, men nu nöjde jag mig med resten. Några av de andra gjorde tryffel och trillingnötter och fyllda dadlar doppade i choklad och lite annat gott, och vi var så upptagna av att baka och pyssla att vi nästan glömde bort att äta middag, men kring 21 blev det mat också. ; )

Mina julgodisfavoriter är smörkola och fudge, här är recepten jag använder:
Fudge
4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g margarin
25 sega sockerbitar
2 tsk snabbkaffe
200 g mörk blockchoklad
1. Blanda i kastrull: socker, grädde, margarin och sockerbitar som klippts itu.
2. Koka under omrörning tills alla sockerbitar har smält, ca 10 min.
3. Blanda ner kaffepulver och blockchoklad i bitar. Låt chokladen smälta.
4. Häll smeten i en oljad liten långpanna, ca 35x23 cm. [Jag använder min springform med slät botten.]
5. Låt stelna i kylen och skär i bitar med en vass kniv, förvara kallt.

Världens godaste smörkola (Leilas jul)
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt [jag häller smeten i en avlång kakform, blir perfekta kvadratiska bitar]. Låt svalna.
4. Klipp/skär i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Mums!


Imorgon är det dags för barnvaktspremiär!

P.S. En stolt och lycklig husse ringde tidigare ikväll och berättade att Ozzy blivit svensk grytchampion i Blåsmark idag! Duktiga, duktiga Ozzy Bus!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ska absolut prova dina godisrecept. Låter supergott! Du har inte receptet på Morotslåda (visst heter den så, det nu Finlandsvenskar inte klarar er utan till jul), som du kan maila till mig?

Sabina sa...

Satt å tänkte söka på nätet efter Leilas smörkola, men "äh, jag kollar in hos Anna först". Och voilá - där finns receptet! Vilken tajming!

Anna/Augusti_73 sa...

Marie, vi gör aldrig morotslåda och kålrotslåda hemma hos oss. Äter den, ja, men vi köper den på affären. ; ) Ambitiösa husmödrar som känner att de har alldeles för lite att göra i december lagar den nog själva, men vi andra som inte håller alldeles för hårt på hemlagat köper på julbasar eller i vanliga mataffären, så tyvärr, jag har inget recept. Förra året köpte vi av Finska Klubben på Gammlias julmarknad, men nu är ju det tyvärr för sent. Marthakokboken är dock rätt klassisk, så det här receptet kanske kan vara nåt: http://www.martha.fi/pa_svenska/start/sok_recept/recept-88-196.html
/A

Ella Aline & co sa...

Lilla Farbrorn Johan hälsade på Ella och mig igår kväll medan Stora Farbröderna Pär och Björn var på körkortsteori. Vi kokade smörkola och oj, så god den blev! Kram från Lisa