30 januari 2012

Chokladfudgetårta

Igår när jag fyllde år hade vi några kompisar här på fika och jag bjöd bl.a. på chokladfudgetårta (som jag efter önskemål från Sara också bakade till nyårsmiddagen) och den är verkligen vansinnigt god. Fudgen som man häller ovanpå smakar precis som smörkola, behöver jag säga mer? Nästa gång tror jag dock att jag faktiskt kommer att baka min vanliga kladdiga kladdkaka som är snäppet godare och komplettera den med fudgen. Om nån är sugen på att testa chokladfudgetårta så kommer receptet här:

Chokladfudgetårta
 ca 10 bitar (räcker absolut till fler, typ 12 kanske)

Ingredienser
150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe, kallt
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad, (gärna 70% kakaohalt)
75 gram smör, rumstempererat

Garnering 
1 msk kakao (som jag alltid glömmer, men det går bra ändå)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen. (Jag brukar klämma fast ett smörpapper i botten så är det lättare att flytta kakan till ett tårtfat när den är klar.)
4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao. Jag serverar den med lättvispad grädde och hallon.

(Receptet kommer från ”Choklad” (Natur & Kultur) av Elisabeth Johansson)

1 kommentar:

Angela sa...

Den där såg ju vansinnigt god ut... det receptet ska jag lägga på minnet till nästa gång det ska bakas till något speciellt.