24 maj 2013

Rabarber

Den senaste dryga veckan har det börjat hända saker i trädgården även hos oss här uppe i norr och det är nästan så att man med blotta ögat har kunnat se rabarbern växa. Vi har en helt gigantisk rabarberplanta och det är ju synd och skam att inte ta vara på all rabarber vi får men det finns ingen chans att vi hinner. Förra året gjorde jag saft, det kommer jag nog att göra i år också, och så brukar det bli någon enstaka paj (det är ju inte det att jag inte gillar paj, tvärtom, men om man bakar paj så äter man ju upp den också, och just den biten är inte så bra om det händer för ofta...). När jag bakar rabarberpaj brukar jag blanda rabarbern med jordgubbar och använda en deg med havregryn. Själva degen brukar jag dubbla, det är ju den som är godast! Här är receptet jag använde igår:

Ugn: 225 grader
Tid: ca 15-20 min

Rabarber
Jordgubbar
1/2-3/4 dl socker + 1 msk potatismjöl 
Lägg bären i formen (bären mäter jag aldrig, lägger så mycket att det känns lagom), strö över socker och potatismjöl.

Deg:
1,5 dl mjöl
1,5 dl havregryn
2 msk socker
100 g smör
Degen brukar jag som sagt dubbla så att det blir rejält med smul på pajen. Rör ihop, nyp ihop med smöret, smula över bären. In i ugnen ca 15-20 min på 225 grader, klart!


1 kommentar:

Åsa W sa...

Bra tips! Jag har tyvärr ingen egen rabarber men ska få lite av en kollega så då blir det nog paj. Ska testa blanda i jordgubbar för det lät väldigt gott