01 juli 2010

Sommarens läslista

Terminstid läser jag inte så mycket skönlitteratur, inte för att jag inte vill utan mest för att orken inte riktigt räcker till mer än jobb och den bokcirkelbok vi läser för tillfället. Sommartid brukar det bli desto mer och jag har redan hunnit plöja några stycken, bl.a. Tre sekunder av Roslund & Hellström, Den dubbla tystnaden av Mari Jungstedt, Askungar av Kristina Ohlsson, Någon sorts frid av Camilla Grebe och Åsa Träff och Höstoffer av Mons Kallentoft. Och så den senaste bokcirkelboken som var Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.

Jag har en hel drös med olästa böcker i bokhyllan (eller på väg till min brevlåda), så här är en lista på några som ligger i pipelinen. Jag kan inte hjälpa det, men på sommaren vill jag helst läsa deckare så jag misstänker att de kommer att gå åt först, men vi får se. Nu har jag faktiskt alldeles nyss börjat på Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, jag hoppas att jag läser ut den innan jag kastar mig över nästa deckare... ; )

Nån som läst nån bok på min lista och kan ge ett omdöme?
Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
Den glömda trädgården av Kate Morton
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson - den här har jag precis börjat läsa, verkar vara en underhållande skröna!
I de lugnaste vatten av Viveca Sten
I den innersta kretsen av Viveca Sten
Kungsholmsmorden av Lars Bill Lundholm - Fått tips om hans serie deckare, det här är del 3
Kärlekens mörka sida av Rafik Schami
Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda - Älskade hennes Tillsammans är man mindre ensam, hoppas gilla den här lika mycket
Modellsommar av Paulina Porizkova - Domaren i Top Model, ni vet
Nattfåk av Johan Theorin - Har lyssnat på hans första (
Skumtimmen) och tänkte lyssna på den här också, men nu har jag köpt den i pocket istället. En jobbarkompis till mig kunde inte gå på toa på nätterna när hon läste den första ; )
Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld
Sista resan av Carsten Jensen - Tyckte mycket om hans Vi, de drunknade, hoppas denna är lika bra
Släpp inte taget av Harlan Coben
Stalins kossor av Sofi Oksanen - Har inte läst något av henne tidigare, det här blir min första. Köpte Utrensning åt pappa i födelsedagspresent, vill absolut läsa den
Södermalmsmorden av Lars Bill Lundholm - Del 2
Utan ett ord av Linwood Barclay - Fick tips om denna, låter onekligen spännande
Vad som än händer av Kristin Hannah
Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany
Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón - Blev helt uppslukad av hans förra bok, har höga förväntningar på denna
Östermalmsmorden av Lars Bill Lundholm - Del 1

10 kommentarer:

Suss sa...

Å hjälp, jag önskar jag hade läst en endaste. Det här året har ju varit helt galet och längtar så jag blir knäpp efter en vanlig vardag med åtminstone någon tid för pyssel, läsning och möjligen matlagning I LUGN OCH RO. Men, som sagt, den enda som ligger på mitt nattduksbord är Håkan Nessers senaste och den verkar lovande, som vanligt. Har du beställt Keplers nya? Jag tyckte väl sisådär om den förra, men jag måste ändå läsa den nya för att se om det tar sig!

Ellison sa...

Jag har inte läst många av de du listar, däremot har jag nästan alla dessa på min egen "att läsa lista" =) Några jag däremot kan tipsa om är: Utan ett ord och Nattfåk. Stalins kossor har jag läst men jag vet inte riktigt vad jag tyckte om den, bitvis var den bra, men det blev lite mycket om hennes ätstörningar. Annars kan jag tipsa om Deon Meyer och Jo Nesbös böcker! Nu läser jag Hundraåringen..precis som du - och jag gillar den, den ger mig en hel del skratt! Tror förresten att jag ska göra en läslista själv =)

stina ~maräng~ sa...

Vilken härlig lista!
Viveka Steens böcker är skön sommarläsning, trevliga bekantskaper som passar i skuggan under ett parasoll eller på stranden.
Instämmer med Ellison här ovanför i rekommendationen av Jo Nesbös böcker. Underhållande!
Trevlig sommar!

Anna/Augusti_73 sa...

Nej, har inte läst Keplers nya, men kanske kanske måste jag köpa den innan den kommer i pocket. Gillade den första, även om den kändes lite väl överdriven och osannolik i vissa partier. Och ja, Nesser har jag ju alltid att ta till :D

Deon Meyer känner jag inte alls till, henne får jag kolla upp.

Jo Nesbös böcker har jag (tyvärr!) redan läst (förutom den allra nyaste), därför saknas de på listan.

Kul att få positiva kommentarer om Viveka Steen, ramlade över dem i min jakt på deckare och chansade.

ethel sa...

Hej,
Jag gillar Viveca Stens böcker, kanske inte världsklass, men helt klart bra sommarlektyr.

Har läst Östermalmsmorden, helt ok men är inte jättesugen på att läsa några av hans andra.

Sen Kajsa Ingemarsson kan väl aldrig bli helt fel ;) Har inte läst den du skriver om, men jag är ju en sucker för svenska författarinnor som skriver relationsromaner...

Ha en underbart skön sommar!
Kram /Ethel

Hugo sa...

Håller på med Lyckan är en sällsam fågel men går tyvärr lite trögt. Kan dock inte släppa den helt heller.

Mahlin78 sa...

Hundraåringen är en grymt rolig bok! Längesen jag skrattade så mkt! Läste ut det själv i helgen, och har tryckt den i handen på maken :-)

Tack för en bra och inspirerande boklista!

Jenny Bergvall sa...

Har inte läst någon av dem.. för jag läser inte alls mkt. tyvärr. Men nu har jag börjat på ett par böcker o hoppas komma igång med läsandet lite. Lars Bill Lundbholm stod två damer på affären igår och talade om. Den ena sa: Honom vill jag aldrig läsa igen. Ve om man fick en till bok av honom. Den andra damens sa: Ja då skall jag inte köpa den till dig *hihi*
Hundraåringen som .... pratade min granne gott om häromdagen, så den ligger näst på min "lista". Ha en skön sommarläsning. KRAM Jenny

Anna/Augusti_73 sa...

Haha, skön kommentar, Jenny! Får se om jag håller med tanten eller inte.

Är rädd att jag hoppas för mycket på Gavalda, men vi får se. Måste tona ner förväntningarna lite...

Nu har jag läst
"Hundraåringen som försvann..." (Underhållande) och "Sista resan" (helt ok, men inte lika fängslande som den första) och sen har jag gjort en avvikelse från listan, hittade nämligen "Blunddockan" av Jeffery Deaver i hyllan, så den läser jag nu. Efter denna tror jag det blir antingen Viveka Steen eller Paulina Porizkova.
/A

AnnikaS sa...

Åh vad roligt med en lång lista på böcker, själv har jag nyligen bloggat ett par boktips. Har nyligen läst ut Viveca Stens första bok och nu börjat på den andra. Klart läsvärda!

Sedan ligger en hög med böcker hemma hos mig och väntar, flera av dem du har på listan.
kram Annika